Connect with us

Eveniment

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Concluzionând, implicarea lui Ștefan-Radu Oprea în scandalurile de spălare de bani și mafia deșeurilor pune România și industria de armament într-o lumină nefavorabilă. Raportul referitor la împrumuturile și afacerile dubioase ale senatorului PSD ridică semne de întrebare asupra legalității provenienței fondurilor și a conexiunilor cu parteneri discutabili. Dezvăluirile recente despre afacerile și practicile dubioase ale lui Oprea și asociatul său „Treflă” aruncă o umbră asupra integrității și transparenței în mediul politic și de afaceri din România (aici).

Astfel, aceste cheltuieli bugetare par si mai “ciudate” , cheltuieli bugetare ale tandemului Ciolacu – Oprea

 In mod surprinzator in data de 28.06.2024 Guvernul Ciolacu a aprobat, printre multe alte acte normative, HG nr.715/2024[1] privind suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul 2024 cu suma de 91.104 mii lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, suma fiind necesara pentru satisfacerea unui interes public, declarat în condițiile art. 296 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

Din analiza Notei de fundamentare[2] a actului normativ anterior subliniat aflam cu stupoare ca fondurile in cauza sunt solicitate pentru utilizarea cu respectarea principiului protejarii resurselor economice, inclusiv a locurilor si zonelor de interes strategic, respectiv pentru trecerea unui teren în proprietatea publica a statului si mandatarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) in scopul împuternicirii reprezentanților legali ai acestuia in adunarea general a acationarilor pentru luarea deciziei de transmitere a dreptului de proprietate a unui teren, aflat in patrimoniul unei societati comerciale la care statul este actionar majoritar, in proprietatea publica a statului cu despagubirea in consecinta.

Dar oare pentru ce societate sunt necesare aceste fonduri financiare, care sunt in fapt cheltuileli din bugetul de rezerva al Guvernului, intr-o perioada in care guvernantii clameaza necesitatea reducerii tintei de deficit prin reducerea cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare la nivelul administratiei centrale si locale?

Acest aspect il aflam cu usurinta printr-o introspectie a actelor aflate in transparenta publica pe site-ul MEAT, identificand un proiect de act normativ initiat de catre MEAT[3], din lecturarea caruia distingem destinatia finala a fondurile respective pentru care s-a emis HG nr.715/2024 si anume pentru preluarea  in patrimoniul public al statului a 80,86441 ha de teren situat în strada Portului, nr. 1, Mangalia, județul Constanța, teren aflat in patrimoniul si admnistrarea Santierului Naval 2 Mai S.A., la care statul prin MEAT detine 93,8878 % din actiuni.

Interesant este ca in justificarea alocarii fondurilor financiare in cauza din fondul de rezerva al Guvernuluie catre MEAT, respectiv pentru achitarea contravalorii bunului respectiv (a terenului in cauza), initiatorul actului normativ vorbeste, printre altele, de  faptul ca “terenul situat în strada Portului, nr. 1, Mangalia, județul Constanța, aflat în patrimoniul societății Șantierul Naval 2 Mai S.A., a făcut și face obiectul unor înțelegeri/contracte succesive, care nu au condus la o utilizare eficientă a acestuia raportat la caracteristicile sale unice, cu consecința lezării interesului social și de dezvoltare economică”, coroborat cu “contextul amenințărilor și provocărilor în materie de securitate ce marchează spațiul geopolitic actual, respectiv al riscurilor asociate conflictului din vecinătatea țării”, sens in care s-ar “impune adoptarea de către statul român, în considerarea prevederilor art. 47 și 135 alin. (2) lit. b) din Constituția României, a unor măsuri de securizare a acestui teren, respectiv de consolidare a unei capacități care trebuie să fie în măsură să asigure continuitatea unor activități (ex: de construcție, reparație și mentenanță a vaselor/construcțiilor navale) și configurarea unor alte tipuri de activități utile statului român.”

Ce uimeste este rapiditatea cu care Guvernul a luat decizia de alocare a fondurilor financiare in discutie, adica, in data de 28.06.2024 prin AGA Santierului Naval 2 Mai SA[4] se hotareste, printre altele, transmiterea dreptului de proprietate a terenului antrior subliniat in proprietatea publica a statului si pentru valoarea determinata printr-un raport de evaluare realizat de o firma acreditata ANEVAR, a carei identitate nu este cunoscut si nici delarata public de cei in drept, iar, ulterior, in sedinta de Guvern din aceeasi data se adpota HG 715/2024.

Oare de ce statul roman nu a luat o astfel de masura mai de mult astfel incat sa impiedice activitatea deficitara a managementului Șantierul Naval 2 Mai S.A., la care statul a fost actionar majoritar si sa se ajunga la utilizarea ineficienta a activelor ptrimoniale ale societatii respective cu afectarea interesului national?

In fapt MEAT si in solidar cu acesta Guvernul recunosc ca nu au fost intreprinse in decursul anilor trecuti masuri concrete de eficientizarea si optimizare a activitatii acesteia, iar managementul de nivel superior nu a contribuit la asigurarea bunei functionarii a santierului in cauza.

Pentru exemplificare aratam ca profitul net al Santierului Naval 2 Mai SA pentru anul 2023 a fost de 705 lei, la o cifra de afaceri de 3.682.610 lei si un numar de angajat de 8 oamnei, conform datelor oficiale.[5]

De altfel, unde au fost autoritatile statului cu atributii si competente in prevenirea aparitiei unor astfel de situatii de natura a afecta situatia economica financiara a societatii de interes national, inclusiv in cele de  controlul si de aplicare a legii astfel incat sa nu se ajunga la o situatie in care sa intervina statul pentru a sprijini financiar din bugetul national o astfel de societate, situtie ce ar putea fi apreciata de catre Uniunea Europeana ca un ajutor de stat, disimulat?

De remarcat ca in conducerea Santierului Naval 2 Mai S.A. se regasesc urmatoarele persoane:

  • Doru Jianu, director general[6]
  • Danciu Gabriela Catalina – membru in CA[7], persoana care activeaza in cadrul MEAT, dar si la Senatul Romaniei, fiind si cadru universitar asociat la Universitatea Bucuresti – UNIBUC, iar sotul doamnei fiind pensionar militar;
  • David Emilia[8]membru CA, persoana care detine si calitatea de membru CA la SC Uzina Mecanica Plopeni SA, este consilier in cadrul MEAT;
  • Vladescu Luminita, administrator special[9],consilier parlamentar la Senatul Romaniei.

Speram ca autoritatile statului in drept vor clarifica aspectele mentinionate cum ar fi Curtea de Conturi, Ministerul Justitiei, CSAT, etc.,  sa isi indeplineasca atributiile legale in vederea stabilirii oportunitatii si legalitatii problemticii suspuse atentiei publice. Vom reveni. (Cristina T.).

      

[1]  https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/284681

[2]  https://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-hg-nr-715-28-06-2024&page=3

 

[3]  https://economie.gov.ro/proiect-de-hotarare-a-guvernului-privind-transmiterea-unui-imobil-teren-din-patrimoniul-societatii-santierul-naval-2-mai-s-a-in-domeniul-public-al-statului-si-administrarea-ministerului-economiei/

[4] https://www.sn2mai.ro/2024/HotarareaAGEA2024.06.28.pdf

 

[5] https://mfinante.gov.ro/apps/infocodfiscal.html

[6]  https://www.sn2mai.ro/declaratiiCV/2024/DoruJianu2024.pdf

[7]  https://www.sn2mai.ro/declaratiiCV/2024/membriiCA2024.pdf

https://www.sn2mai.ro/2024/CVDanciuGabrielaCatalina.pdf

 

[8] https://www.sn2mai.ro/2024/CVEmiliaMirelaDAVID.pdf

[9] https://www.replicaonline.ro/luminita-vladescu-la-conducerea-santierului-2-mai-pentru-inca-2-luni-584426

https://www.sn2mai.ro/2024/CVLuminitaVLADESCU.pdf

 

 

Eveniment

Clarificări privind afirmațiile neadevărate ale Sindicatului EUROPOL – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

În urma declarațiilor făcute de reprezentantul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, referitoare la prevederile Ordonanței de Urgență pentru creșterea siguranței rutiere, este important să aducem la cunoștință faptul că aceste afirmații sunt false și duc la dezinformare, transmite M.A.I..

În primul rând, Cosmin Andreica a făcut declarații inexacte privind prelevarea probelor biologice, sugerând că polițiștii rutieri ar trebui să facă acest lucru pe teren. Conform procedurilor legale, probele biologice sunt prelevate la unități medicale specializate, nu de către polițiști pe marginea drumului.

În plus, reprezentantul sindicatului a afirmat că este necesară crearea unei structuri suplimentare pentru ridicarea permiselor la expirarea termenului de 72 de ore, ceea ce nu corespunde realității. Suspendarea dreptului de a conduce se realizează prin sistemul informatic al poliției, iar interdicția se ridică automat după 72 de ore, indiferent de oră.

De asemenea, informațiile referitoare la necesitatea unei structuri independente pentru gestionarea permiselor și transmitere prin poștă sunt inexacte. Orice șofer poate ridica permisul la structurile de poliție existente, inclusiv cele cu program de permanență.

Într-o altă declarație, Cosmin Andreica a adus acuzații nefondate poliției referitoare la acțiuni împotriva șoferilor fără încălcări, creând o situație panică prin interpretări eronate. Este esențial să se înțeleagă că anumite substanțe din medicamente pot afecta capacitatea de conducere și siguranța rutieră, chiar dacă administrate legal.

Este important să se clarifice aceste aspecte și să nu se răspândească informații false care pot afecta încrederea în autorități și pot induce panică în rândul populației. Implicarea în asigurarea siguranței rutiere necesită o înțelegere corectă a procedurilor și a impactului substanțelor asupra capacității de conducere, mai precizeaza sursa citata. (Paul D.).
Citeste in continuare

Eveniment

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Publicat

pe

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al ilegalităților.

În urma unei cercetări disciplinare, Inspectorul Principal Balan Sergiu Cătălin a fost sancționat cu reducerea salariului cu 20% pentru trei luni. Acesta a fost instigat și îndrumat de către comisarul șef Osoianu Mihai Iulian în solicitarea către Biroul de Analiză a Informațiilor pentru elaborarea unei Note OSINT (Open Source Intelligence).

Această acțiune a fost inițiată cu scopul de a proba existența unor infracțiuni, în detrimentul documentării activităților sindicale. Biroul respectiv efectuează verificări folosind surse deschise precum internetul sau presa pentru a aduna informații utile privind infracțiuni, persoane sau entități implicate, recrutarea surselor de informații și altele.

Aceste abuzuri grave ridică semne de întrebare asupra integrității și practicilor din cadrul IPJ Neamț. Astfel de acțiuni ar trebui să atragă sancțiuni severe, inclusiv retragerea certificatelor ORNISS și eventual demiterea persoanelor implicate din structura poliției. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Eveniment

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Publicat

pe

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante.

” Eminentele cenusii” din IGPR par să opereze majorări de excelențe fără o justificare clară, reducând procentul la aproximativ 3%, folosind sume strânse din provincie pentru recompensarea unor indivizi merituoși din Aparatul Central. În ciuda promisiunii de analiză a sesizărilor referitoare la acordarea defectuoasă a Oscarurilor, există incertitudini legate de deschiderea către evaluarea „excelenților” din cadrul IGPR.

Avem astfel o situație în care investigăm modul în care se acordă Oscarurile, în căutarea transparenței și coerenței în cadrul IGPR. Evaluarea unui coordonator la nivel național trebuie să reflecte într-adevăr capabilitatea sa managerială și eficiența.

Recent, am demarat un sondaj privind situația patrimoniului cultural național, adresând întrebări legate de infracțiuni, contravenții și problematica detectoarelor de metale pentru a înțelege evoluția domeniului în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, reacția distinsului șef al Serviciului Patrimoniu Cultural Național din IGPR a fost una defensivă și fără argumente solide.

Este evident că gestionarea acestui domeniu necesită un nivel ridicat de expertiză și atenție la detalii. În loc să se bazeze pe date statistice și analize profunde, se pare că există o lipsă de management strategic și un accent exagerat pe compararea cu anii precedenți, cu implicații negative asupra rezultatelor și eficienței investigațiilor.

Astfel de deficiențe în conducerea IGPR reprezintă o amenințare directă asupra capacității Poliției Române de a gestiona eficient situațiile infracționale și contravenționale legate de patrimoniu cultural. Managementul defectuos și lipsa de implicare a specialiștilor calificați pot duce la pierderi semnificative și la erodarea reputației instituției.

Este esențial ca conducerea IGPR să ia măsuri imediate pentru a remedia aceste deficiențe, permitând reintegrarea specialiștilor calificați și consolidarea activităților de protejare a patrimoniului național. Analiza detaliată a situației și adoptarea unor strategii clare ar putea reprezenta schimbarea necesară pentru a restabili eficiența și profesionalismul în cadrul IGPR (Cristina T.).

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Uncategorized3 ore inainte

Cum să creezi conținut vizual atractiv pentru site-ul tău

Un site web atrăgător este esențial pentru a capta atenția vizitatorilor și a-i transforma în clienți. Conținutul vizual de calitate...

Rochii de vară Rochii de vară
Social14 ore inainte

Rochii de vară: Modele must-have pentru sezonul cald

Vara este anotimpul în care ne bucurăm de soare, vacanțe și evenimente pline de culoare. Cu temperaturile în creștere, garderoba...

Eveniment17 ore inainte

Clarificări privind afirmațiile neadevărate ale Sindicatului EUROPOL – Ziarul Incisiv de Prahova

În urma declarațiilor făcute de reprezentantul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, referitoare la prevederile Ordonanței de Urgență pentru creșterea siguranței rutiere,...

Uncategorized23 de ore inainte

De la Idee la Succes: Rolul Digitalizării în Programele Startup Nation și Femeia Antreprenor

Transformarea ideilor inovatoare în afaceri de succes necesită nu doar inspirație, ci și implementarea tehnologiilor moderne. Startup Nation și Femeia Antreprenor pot...

Eveniment2 zile inainte

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

Uncategorized2 zile inainte

Cum reușește masajul erotic să întărească relația de cuplu

Libidou scăzut? Magnetism pierdut? Cu siguranță îți dorești să reaprinzi flacăra intimității și să cauți strategii pentru a-ți consolida relația....

Eveniment3 zile inainte

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Eveniment4 zile inainte

Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție – Ziarul Incisiv de Prahova

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Afaceri4 zile inainte

Reinventează-ți stilul: 3 Moduri inovative de a purta broșa

Broșele au fost întotdeauna un accesoriu esențial în modă, aducând un plus de eleganță și personalitate oricărei ținute. De-a lungul...

Eveniment5 zile inainte

Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România – Ziarul Incisiv de Prahova

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Știrile Săptămânii