Defecțiunile utilajelor sunt extrem de stresante nu doar pentru operator, ci chiar pentru întreaga echipă. Uneori o singură piesă avariată la un excavator de exemplu, poate bloca activitatea pe tot șantierul.
Ce puteți face pentru a evita aceste situații nedorite? Citiți următorul articol pentru a afla toate informațiile de care aveți nevoie.
Un program adecvat de întreținere preventivă
Ați auzit cu siguranță că este important să întrețineți corespunzător niște piese utilaje dar probabil vi s-a părut că nu contează chiar așa mult. Până la urmă orice echipament se strică la un moment dat, nu? Ei bine, așa este dar șansele sunt reduse iar efectele sunt minimizate atunci când aveți un program adecvat de întreținere preventivă.
Dacă vă ocupați continuu de echipamentul dvs. acesta va rămâne fiabil și va funcționa corespunzător. Un astfel de program include sarcini precum: inspecțiile, testarea periodică a performanței utilajului, înlocuirea la timp a componentelor nefuncționale, etc.
Instruirea operatorilor
Vreți să aveți cât mai puține defecțiuni ale utilajelor? Atunci investiți timp în pregătirea adecvată a operatorilor. Este un alt lucru simplu dar extrem de important.
Dacă cel care operează echipamentul cunoaște foarte bine utilajul, știe care îi sunt abilitățile dar și limitările, și în consecință va putea să îl manevreze astfel încât să îl protejeze. Puteți chiar să împărțiți chestionare sau să organizați mici examene din când în când ca să vă asigurați că operatorii sunt bine pregătiți.
Urmați instrucțiunile producătorilor
Poate vi se pare de necrezut dar multe defecțiuni ale utilajelor se produc din cauza faptului că tehnicienii nu respectă instrucțiunile producătorilor. Ba mai mult, unii dintre ei nici nu deschid manualul de utilizare al echipamentului respectiv.
Aceasta este o mare greșeală pentru că producătorii cunosc cel mai bine utilajul și respectarea recomandărilor lor pot reduce considerabil defecțiunile. În manual veți găsi sfaturi de depanare, ghiduri de calibrare, liste de verificare și multe alte informații menite să vă ajute să folosiți echipamentul în siguranță și în mod eficient.
Nu suprasolicitați utilajul
Fiecare lucru are limitele sale și este important ca acestea să fie respectate pentru o bună funcționare. Un echipament suprasolicitat va începe în scurt timp să funcționeze defectuos și nu va mai fi eficient.
Chiar dacă pare că rezolvați o sarcină mai repede dacă forțați utilajul, gândiți-vă că pe termen lung veți avea mai mult de suferit. În unele cazuri extreme se poate ajunge chiar la defectarea totală. Așadar, asigurați-vă că echipamentele rulează sub sarcinile de lucru maxime specificate!
Inspectați utilajul înainte de utilizare
Dacă vreți să reduceți defecțiunile începeți fiecare zi de lucru cu o scurtă inspecție vizuală a utilajului. Acest lucru ține și de siguranța celor de pe șantier, pe lângă buna funcționare a echipamentului.
Imaginați-vă că plecați într-o călătorie cu mașina personală. Nu ați vrea să faceți niște verificări înainte de a porni la drum? Ei bine, lucrurile stau asemănător și cu utilajul dvs.
Uitați-vă la starea anvelopelor, verificați nivelurile lichidelor, asigurați-vă că uleiul de motor este suficient, controlați orice atașamente utilaje pe care urmează să le folosiți și verificați dacă sunt în regulă. În plus, nu utilizați echipamentul dacă descoperiți o problemă. Soluționarea acesteia este vitală înainte de începerea activității. Altfel ați putea avaria grav și alte componente.
Așadar, prevenirea defecțiunilor nu este o misiune imposibilă. Urmând sfaturile de mai sus veți beneficia de o durată de viață extinsă a echipamentului dvs. și de o fiabilitate îmbunătățită.